TELESKOP’UN MUCİDİ ASLINDA KİM?

Hepimiz, daha doğrusu birçoğumuz teleskobun Galileo Galilei tarafından bulunduğunu düşünürüz. En azından bize aktarılan bilgi genellikle bu yönde olmuştur.

Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Rönesans’ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır. Fakat bunlar teleskobun gerçek mucidinin Galilei olduğunu kanıtlar mı? Cevap: Hayır.

Teleskop; uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen, astronomların kullandığı bir rasathane cihazı olarak tanımlanabilir ve tarihi 1600’lü yıllara dayanır.

1570 yılında Almanya’da doğan ve yaşamına Hollanda’da devam eden Hans Lippershey, teleskobu bulan ilk kişi olarak kabul edilir. 1608 yılında bulmuştur. Teleskop için tarihte ilk patent başvurusu yapan kişidir. Hans Lippershey, optik aletlerle de uğraşan bir bilim insanıydı. İki merceği arka arkaya koyup arkasından baktığında uzaktaki cismin daha yakın göründüğünü bulmuş ve bu buluşuna gözleyici adını vermiştir. Hollanda’da askeri alanda kullanılmıştır.

Yani teleskobun mucidi Hans Lippershey olarak kabul edilir. Galilei bundan 1 yıl sonra teleskobu kendi çapında geliştirerek Jüpiter ve uydularını gözlemlemiş ve Aristoteles’in Dünya Merkezli Evren Teorisi’ni yani diğer adıyla Geosentrik Evren Modelini de bu sayede çürütmüştür.

Bir Cevap Yazın